Skip to content
Kezdőlap » Nullával való osztás JavaScriptben

Nullával való osztás JavaScriptben

A JavaScripttől eltérő programozási nyelvekben súlyos (fatális) hibának számít, ha egy adott számot „véletlenül” nullával elosztunk. Mi a helyzet a JavaScripttel?

Ahogy a bevezető sorban írtam, a programozási nyelvek döntő többségénél a nullával való osztás művelete ordas nagy hibának számít. Ha a program futása közben ilyen esettel találkozik, akkor „sikít” kiakad és kapunk valamilyen nullával való osztás hibát (kivételt).

A JavaScript ebben a vonatkozásban (is) megengedőbb. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ilyen hiba esetében, nem fog megszakadni a program futása. Magyarul nem fog összeomlani egy webalkalmazás. A JavaScript ezt azzal éri el, hogy az olyan esetekben, amikor nullával való osztás ténye áll fent, akkor eredményként az Infinity értéket jeleníti meg. Ha ezt látjuk a képernyőn vagy a JavaScript fejlesztői konzolban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy itt bizony valamit nullával osztottunk el és érdemes alaposabban körüljárni a logikát, amit csináltunk. Valahol el van ásva a kutya :).

Természetesen most jöhetne el a kitűnő alkalom arra, hogy két tábor egymásnak essen. Mert az egy dolog, hogy a JavaScript nem fog letérdelni, ha nullával való osztás esetével találkozik, és ez tök szuper viselkedés. De ugyanakkor meg egy elég nehezen elcsíphető hibával van dolga a szegény JavaScript programozónak.

Nem kell ide vita. Aki szereti a JavaScriptet az úgysem fog ezen kiakadni. Én mindig azt mondom, hogy a gondos programtervezéssel elkerülhetők ezek a típusú hibák is. Az okés, hogy az ördög nem alszik, ahogy a mondás tartja…, de a frontendes sem :).

Magyarul, ha odafigyelsz, akkor szinte soha, de soha nem fogsz ilyen nehezen felderíthető hibával találkozni. Van egy videóm, ami ezzel az esettel foglalkozik. Nézd meg, ha érdekel: