Skip to content
Kezdőlap » Mik azok a változók?

Mik azok a változók?

var

Minden programozási nyelv alapvető elemei a változók. Na, de mik ezek? Mik azok a változók? Úgy képzelj el egy változót, mint mondjuk egy tároló edényt, amibe beleteszel valamit, hogy később azt onnan kivedd és használd.

Van néhány alapszabály, amit követned kell. A változónak például nevet kell adni, hogy tudj rá a későbbiekben hivatkozni. Amit pedig beleraksz a változóba, az lesz a változó értéke.

Az előző bejegyzés / videó alapján már eljuthattál oda, hogy van egy JavaScript fájlod. Ebben tudsz játszani most egy kicsit a változókkal. Írd bele például a következő sort:

var keresztNev = 'Pisti';

Ezzel létre is hoztad, idegen szóval deklarálad a változót. Látod, hogy az egésznek hogyan néz ki a felépítése. Megadtál egy var kulcsszót, utána egy tetszés szerinti nevet a változónak, jött egy egyenlőség jel és az érték, amit aposztrófok közé tettél. Az egészet pedig pontosvesszővel zártad le. Konkrétan egy szöveget, azaz sztringet hoztál létre. Jegyezd meg, hogy string változókat egyszeres idézőjelek vagy normál idézőjelek között adunk meg.

Egyelőre zárójelben jegyezném meg, hogy a var kulcsszón kívül, még használhatod a let és a const kulcsszavakat is. Ezeket azonban később mutatom be.

Hozz létre még egy változót, tehát kezdj egy új sort és írd be, hogy

var kor = 32;

Most egy számot hoztál létre. Tehát egy változónak van típusa is, nem csak értéke. Ez fontos.

JavaScript adattípusok fajtái

JavaScriptben 5 egyszerű adattípus létezik:

 • szám, azaz Number ami egész és lebegőpontos számokat tárol. Azt kell erről tudni, hogy a számok a JavaScriptben mindig lebegőpontosak még akkor is, ha a tizedespontot nem látjuk. Például az 5 az valójában 5.0
  A JavaScript itt eltér más programozási nyelvektől, amikben van külön egész és lebegőpontos típus is. Tehát a JavaScriptben minden szám lebegőpontos még akkor is, ha egész számnak néz ki.
 • szöveg azaz String
 • logikai adattípus, vagyis Boolean. Két értéke lehet: igaz vagy hamis (true vagy false)
 • Undefined: ez egy speciális adattípus. Egy változó típusa akkor Undefined, amikor a változó létezik ugyan, de nincsen értéke.
 • Null: ez is egy speciális típus. Azt jelenti, a változó nem létezik.

Még többet a JavaScript adattípusairól

A JavaScript ún. dinamikusan típusos nyelv. Ez azt jelenti, hogy a változó létrehozásakor nem kell megadnod a változó típusát. A JavaScript olyan okos, hogy az érték alapján tudni fogja, hogy milyen típusú adatként kezelje. Ez egyfelől jó mert meggyorsítja a programozást azzal, hogy nem kell megadni a létrehozáskor a típust. Másfelől viszont kissé megnehezíti a hibakeresést. Miért is? Mert egy változónak mondjuk a program elején adsz egy szöveges értéket. De később bárhol a programodban hozzárendelhetsz akár számot is vagy bármilyen más értéket.

Próbáld ki a többi adattípus használatát is. Hozz létre egy logikai típust:

var nagykoru = true; 

Írasd ki a Google Chrome fejlesztői konzoljába, azaz írj egy ilyen utasítást, hogy

console.log(nagykoru);

A Google Chrome fejlesztői konzol

A Google nem csak a keresésben a barátod, hanem a programozásban is. A Chrome böngészőnek van egy nagyszerű eszköze. Ha egy weboldalon vagy éppen, akkor nyomsz egy F12 billentyűt. vagy jobboldalon vagy az oldal alján meg fog jelenni az, amit a képen is látsz:

Válts át a Console panelra, ahogyan a képen is látod. Ha a programodban kiadsz egy console.log() utasítást, akkor annak eredménye itt fog megjelenni. Ha most kiadsz egy újabb console.log() utasítást, akkor F5-tel frissítsd (töltsd újra) a böngészőt és minden bizonnyal meg fog jelenni, amit a konzolba küldtél. Szóval ez egy nagyon hasznos cucc, később még bőven lesz róla szó.

Próbálj ki még több adattípust

Írd be a JavaScript fájlodba ezt:

var magassag;

Most nem adtál neki értéket. Tehát undefined tipusú lesz az adat. Próbáld ki és nézd meg a konzolban:

console.log(magassag);

Most csinálj valami merész dolgot és írass ki egy olyan változót, ami nem létezik:

console.log(nemLetezo);

Változó elnevezési szabályok, ajánlások

Egy változónak mindig olyan nevet adj, ami utal annak tartalmára. Mert például a var a = 2; ez semmit sem mond. Ki tudja, hogy ez most egy körnek a sugara vagy egy kiskutya életkora? Ugyanakkor az is fontos, hogy ha több tagból áll egy szó egy változó nevében, akkor minden további tagot nagy kezdőbetűvel írj. Ez nem egy kötelező szabály, ez csak egy ajánlás.

Vannak azonban szabályok is, amiket be kell tartani:

 • egy változónév nem kezdődhet számjeggyel vagy valamilyen szimbólummal, mondjuk egy * -gal. 2 kivétel van: $ és _

  Próbáld ki mi történik, ha megszeged ezt a szabályt: var 8eletkor = 17; console.log(8eletkor);
 • fontos szabály, hogy a változó neve nem tartalmazhat speciális szimbólumot. Kivételek az $ és _
 • egy változó neve nem lehet foglalt szó. Pl: var true = 3; var console = ‘hello’; var var = 100;
 • ne használj ékezetes betűket sem

Zárszó és videó

Nos ennyi lett volna nagy vonalakban az egyszerű változók és adattípusok bemutatása. Ha nem érzed elégnek, esetleg elakadtál valahol, akkor nézd meg videómat, amin magyarázattal is követheted a változók bemutatását és létrehozását: