Skip to content
Kezdőlap » Miért válaszd első nyelvként a JavaScriptet?

Miért válaszd első nyelvként a JavaScriptet?

A kérdés tehát az, hogy miért válaszd első nyelvként amit megtanulsz a JavaScriptet (szerintem). Bár, ha egészen pontos akarnék lenni, akkor az első nyelvként az angolt kellene választanod, mert a számítástechnika nyelve az angol és igazán jó leírásokat, valószínűleg angol nyelven fogsz olvasni.

Tehát a cím igazából így lenne helyes: Miért válaszd első programnyelvként a JavaScriptet?

Válasz a miértre

Saját tapasztalat és személyes vélemény következik, mivel az én szívem sokkal inkább húz a frontendhez, mint a backendhez. A frontendről most dióhéjban annyit, hogy a frontend minden, amit a weboldalon látsz. A backend pedig minden, amit nem látsz :). De erről majd később…

Bármilyen szintről is indulsz, de most tételezzük fel azt, hogy nem tanultál még programozni, szerintem a leggyorsabban látványos sikert a JavaScripttel fogsz tudni elérni.

Nem kell semmilyen fordító program ahhoz, hogy egy futtatható programkódot generálj. Maga a böngésző program (legyen az akár Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, ésatöbbi) az, ami a JavaScript kódot értelmezi, végrehajtja és azonnal meg is jeleníti az eredményt, akár az úgynevezett fejlesztői konzolban, akár a képernyőn.

Nincs szükséged semmilyen kódszerkesztő programra ahhoz, hogy bepötyögd első JavaScript soraidat.

Még mindig a miértek

Mégegyszer kiemelném, hogy minden rendszerben (legyen az Windows, Mac, Linux) anélkül, hogy bármit telepítenél a gépedre, már adott lesz legalább egy böngésző program és valamilyen jegyzettömb alkalmazás. És innentől kezdve csak Te vagy és a JavaScript. 🙂

A teljesség igénye nélkül a leglényegesebbek:

  • Gyorsan, látványos dolgokat tudsz megvalósítani a JavaScripttel.
  • A fejlesztői konzol segítségével hatékonyan tudsz hibát keresni és tesztelni.
  • Könnyen tanulható programnyelvet kapsz kezeid közé, tehát relatíve gyorsan fogsz tudni fejlődni.
  • Elmondhatod, hogy egy modern, divatos programnyelvet tanulsz, ami több fejlett keretrendszer alapját képezi. Például: Vue, React, Angular, JQuery
  • Rengeteg irányba tudsz tovább fejlődni.

És ami szerintem a legfontosabb

Én személy szerint kiemelném azt, hogy gyorsan és látványos dolgokat tudsz a megoldani JavaScripttel. Ez azért is jó, mert bármit is tanulsz, nagyon-nagyon fontos a sikerélmény. Ez fog motiválni, előre vinni. Ezért akarsz majd, egyre többet és többet tudni a nyelvről.

Továbbá, ahogy szintén kiemeltem, nem egy elavult, idejét múlt nyelvet tanulsz, hanem olyat, aminek van és lesz is jövője még egy jó darabig biztosan ;).