Skip to content
Kezdőlap » Mi kell a NodeJS tanulásához?

Mi kell a NodeJS tanulásához?

Ebben a bejegyzésben röviden összeszedtem, hogy melyek azok az eszközök és ismeretek, amik szükségesek ahhoz, hogy bárki azonnal elkezdhessen ismerkedni a nodejs-el.

JavaScript alapismeretek

js logo
JavaScript

Az első és legfontosabb, amit kiemelnék, hogy mivel a nodejs mögött is JavaScript van, ezért nem árt, viszont használ :), ha ismered a nyelvet. Egyáltalán nem kell profinak lenned benne, viszont értsd a JavaScript kódot, amit írsz.

Rendben… létezik az a forgatókönyv is, hogy a nodejs-el párhuzamosan bővíted a JS tudásod, de sokkal egyszerűbb dolgod lesz, ha már volt dolgod a JS-el.

Mentőöv azoknak, akik nem tanultak még JavaScript nyelven kódolgatni, hogy a YouTube csatornámon van egy kezdő-középhaladó JavaScript videó sorozat, ami az alapoktól kezdve ismerteti meg a nézőközönséget a JS-el. Javaslom, hogy nézz be oda mindenképpen :).

Készül egyébként a „tanfolyamnak” egy blogos változata is, illetve egyelőre ezen az oldalon találsz JavaScripttel kapcsolatos ismeretanyagot.

Operációs rendszer

Mindegy, hogy Windows, Mac vagy Linux. A NodeJS minden operációs rendszer alatt elérhető.

Windows, Linux, Mac

NodeJS

Mindenképpen kell maga a NodeJS. Talán ezzel is kezdhettem volna, de ha nincs alapvető JavaScript tudásod, akkor véleményem szerint addig hiba elkezdeni a NodeJS-t tanulni.

Ide vonatkozó mai bölcsesség: Ahhoz, hogy szaladni tudj, előbb meg kell tanulnod járni. 🙂

Ahogy már említettem, párhuzamosan tudnád a kettőt tanulni (NodeJS + JavaScript), viszont ez esetben a NodeJS-el is lassabban fogsz majd haladni.

nodejs
NodeJS

Tehát kell neked a node! A nodejs.org oldalon a Downloads menüpont alól tudod letölteni és telepíteni a Te operációs rendszerednek megfelelő NodeJS csomagot. Két fajta verzió érhető el mindig. Az egyik az LTS, azaz Long Term Supported. Ez az, ami a legstabilabb létező verzió, ennek letöltése AJÁNLOTT! A másik a Current, az aktuálisan a legfrissebb újításokkal rendelkező verzió. Semmiképp nem javasolt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülő alkalmazást ezzel fejlesszünk, mert hibákat tartalmazhat.

Vagyis LTS forever!

Ha már itt tartunk, akkor csináltam régebben egy videót a NodeJS telepítéséről is. Megjegyzem, hogy az a ReactJS-hez készült, de a node telepítése is benne van. Mindenképpen fogok csinálni erre később egy külön videót is. Kérlek erre valaki emlékeztessen! 🙂

És, ha valamilyen oknál fogva nincs lehetőséged saját gépre telepíteni a node-ot, akkor létezik egy ingyenes weboldal (online fejlesztőeszköz), ahová csak regisztrálnod kell és online tudsz NodeJS kódot írni és futtatni: https://replit.com/

Kódszerkesztő

Feltételezve, hogy saját gépeden fogod a NodeJS-t használni, szerintem a jelenleg legjobb INGYENES fejlesztő eszköz az a Visual Studio Code. Minden operációs rendszer alatt működik.

VSCode a nodejs-hez
VS Code

Nos ennyi lett volna hát dióhéjban, bár visszanézve ez már inkább kókuszdió héjába férne csak bele, hogy mi kell neked ahhoz, hogy szívvel-lélekkel belevesd magad a NodeJS tanulásába.

Hajrá!

Címkék: