Skip to content
Kezdőlap » JSON

JSON

json logo

A JSON a JavaScript Object Notation rövidítése. Nem adattovábbítást jelent, hanem – ahogy a neve is utal rá – JavaScript objektumot. Illetve egészen pontosan, JavaScript tömböt. Csak ugyebár a tömb is objektum a JavaScriptben.

Mire használható?

Leggyakrabban adattovábbításra használjuk. Valamely szervertől kapunk egy tiszta szövegként értelmezhető ún. JSON sztringet. Például egy ilyet:

'{"nev":"Ödön", "kor":45, "tel":"minek az?", "email":"nem mondom meg"}'

Ezt hozzá tudom rendelni egy változóhoz:

let szerverValasza = '{"nev":"Ödön", "kor":45, "tel":"minek az?", "email":"nem mondom meg"}';

Ez még ugye szöveg. Ezt a szöveget aztán egy JavaScript függvénnyel, feldolgozható JavaScript objektummá alakítjuk, vagy úgy is mondjuk néha, hogy parszoljuk:

JSON.parse()

Példával:

let obj = JSON.parse(szerverValasza);

A parszolás után kapunk egy objektumot, aminek az én példámban négy tulajdonsága van: nev, kor, tel, email. Ahogy látható, minden tulajdonságnak van is valamilyen értéke, amihez immár hozzá tudunk férni:

let szemelyNeve = obj.nev; // "Ödön"
let szemelyKora = obj.kor; // 45 

Ha valamit vissza szeretnénk küldeni a szervernek, azt JSON sztringgé (vissza)alakítva tehetjük meg. Erre is van egy alkalmas függvény a JavaScriptben:

JSON.stringify()

Ebben a bejegyzésben található egy konkrét példa, ahol ténylegesen dolgoztunk a JSON-el.

JSON validálás

Amikor úgy döntünk, hogy a szervernek visszaküldünk egy JSON sztringet, akkor fejlesztési időben nem árt először megnéznünk, hogy helyes-e (érvényes, azaz valid) az a szöveg, az a JSON formátum, amit a szerver felé elküldünk. Erre jó a JSONLint online eszköz, amin keresztül meg tudjuk nézni, hogy az általunk küldött, sőt akár kapott JSON sztring az helyes-e.

JSON fájlok

Sokszor előfordul, hogy az adatok fájlban vannak tárolva. A JSON fájlok kiterjesztése .json, tartalmukat tekintve pedig körülbelül ilyenek lehetnek:

[
	{
		"nev": "Ödön",
		"foglalkozas": "BKV ellenőr"
	},	
	{
		"nev": "Fülöp",
		"foglalkozas": "Hegesztő"
	},
	{
		"nev": "Klárika",
		"foglalkozas": "Titkárnő"
	}
]

JSON adattípusok

Itt két fontos dolgot szeretnék mindössze megemlíteni. Az egyik, hogy milyen típusú értékeket vehetnek fel az adatok egy JSON objektumon belül:

  • sztring
  • szám
  • objektum (JSON objektum)
  • tömb
  • logikai
  • null

A másik, pedig, hogy mit NEM:

  • függvény
  • dátum (JavaScript date)
  • undefined

Azt hiszem így első körben minden fontosat elmondtam erről a hasznos adatformáról. A következő bekezdésben egy kissé eltérek a tárgytól :).

Híres JaSON-ök

Nem lehet elmenni amellett, hogy meg ne említsek két híres, illetve hírhedté vált JaSON-t, akiknek semmi közük az informatikához. Illetve, hát ki tudja :).

Az egyik a Péntek 13. horrorfilmekből ismert Jason, eredeti nevén Jason Voorhees, aki egy kitalált figura. Története nemes egyszerűséggel annyi, hogy állítólag gyermekkorában belefulladt egy tóba, amellett táboroztak, majd démonként visszatért és aprítani kezdte a jónépet. Akit érdekel, az a Wikipédián Jason teljes történetét elolvashatja. Én a „foglalkozás” megfogalmazásán szakadtam, legalább azt nézzétek meg, de én ilyen csúnya szavakat nem akarok itt használni.

A másik sztár Jason Statham, egy angol színész, aki szinte már megszámlálhatatlan akció filmben játszott:

jason statham

Nekem egyik kedvenc színészem, tényleg jól alakít, a nagy interneten sok forrást lehet róla találni, akit érdekel.

Címkék: