Skip to content
Kezdőlap » JavaScript tanulása, hogyan kezdjem el?

JavaScript tanulása, hogyan kezdjem el?

A JavaScript tanulása során vissza-visszatérő kérdés, hogy hogyan kezdjünk neki? Fogjunk egy vaskos JavaScript könyvet és kezdjük el olvasni az elejétől?

Az unalmas szakirodalmak

Tény és való, hogy vannak jó szakirodalmak, de én mindet száraznak és unalmasnak találtam egy idő után. Néha túl sok rizsa elmegy arra, hogy „mi az a JavaScript„, „a JavaScript története”, stb. Okés, hogy ezek mind-mind „érdekes” dolgok, meg talán illik is tudni, hogy mi fán terem a JavaScript. Jó, ha tudod legalább fogalmi szinten, hogy mi az az ECMAScript, ES5 és ES6, ésatöbbi. De itt meg is állhatna a mese és egyből jöhetne valami brutál érdekfeszítő, figyelem felkeltő, figyelmet lekötő és az érdeklődést tartósan fenntartó tartalom.

Egy olyan „in medias res”, azaz csapjunk bele a közepébe kezdésre gondolok, ami kiváltaná azt az ingert, hogy lelkesen akarom tanulni a JavaScriptet.

Ehelyett általában jön az adattípusok tárgyalása, a különböző programszerkezetek, kulcszavak és operátorok szárazabbnál szárazabb ismertetése. Sokszor azon kaptam magam, hogy a szemem majd le ragad, vagy a figyelmem már valahol teljesen máshol jár. Egy kezemen meg tudom számolni hány ilyen könyvet olvastam végig. Azt hiszem egyet sem :).

Na jó, de akkor mi a megoldás? Hogyan lenne érdemes nekiesni a JavaScript tanulásának akár tök nulla tudással?

Tanulj kreatívan

Egy lehetséges út: tűzz ki egy célt magad elé és próbáld megvalósítani! Lehet ez bármilyen egyszerű kis dolog. Akár egy üdvözlés kiírása a JavaScript segítségével. Fontos a kreativitás, hogy legyen valami ötlet. Például az is egy jó kis „kihívás”, hogy egy gombnak a színét vagy feliratát meg akarjuk változtatni, amikor az egérkurzorral a gomb fölé megyünk. Ebből is rengeteget tanulhatunk.

Tanulj online

Persze, ha nem vagy olyan kreatív, vagy pedig abszolút semmi ötleted, akkor se érezd magad elveszettnek! Mert van egy másik megoldás: YouTube csatornámon elkezdtem egy amolyan online JavaScript tanfolyamot tartani a teljesen kezdő szintről, de azt is lehet mondani, hogy a mínusz egyedikről :).

online tanulás

Több „rétegben” mutatom be a JavaScriptet. Az alapokat körülbelül 19 leckén keresztül ismertetem. Aztán jön egy igazi kis applikáció, egy játék megvalósítása a tanultak alapján, illetve az ismeretek folyamatos bővítésével. Ezt követi egy webalkalmazás, már haladó ismeretekkel. Aztán még ki tudja mi… meg kell nézni :).

Szóval igyekeztem egy mindenki számára érthető és követhető fejlődési vonalat összerakni. Lehet kérdezni, kommentelni és rengeteget tanulni, fejlődni a teljesen kezdőtől a haladó szintig. Nem is folytatom tovább az unalmas szócséplést. Várlak JavaScriptet tanulni a YouTube csatornámon!