Skip to content
Kezdőlap » JavaScript

JavaScript

Mi az a JavaScript? Hogyan tudod vele fokozni a felhasználói élményt? Miért szeretjük, és miért kell ez nekünk? Ingyenes ez vagy valami fizetős cucc? És ami a legeslegfontosabb, hogy meg tudod ezt Te is tanulni? Ne aggódj teljesen ingyenes és persze, hogy meg tudod tanulni, sőt ebben segítek is neked, de nézzük meg gyorsan miről is van szó.

Tehát mi is az a JavaScript…

Egyelőre most mindenféle unalmas történelmi kitekintés vagy betekintés nélkül, egy nagyszerű programozási nyelvet tisztelhetünk benne, melyet az internethez fejlesztettek ki. Ennél fogva nagyon nehezen találnánk olyan webböngésző programot és okostelefont (talán még butát is), amely ne támogatná és használná a JavaScriptet.

Ha nyelved beletörik a kimondásába, vagy esetleg asszociálsz a „gyávascript” szóra :-), akkor használd nyugodtan rövid becenevét, mely egyszerűen csak JS.

Hol van a JavaScript helye a többi technológia között?

Képzeld el úgy a JavaScriptet, mint a webes háromkirályok egyikét. A három király a HTML, a CSS és a JavaScript.

A HTML felelős az oldal tartalmáért. Nevében is benne van, hogy a HTML egy leíró nyelv (HyperText Markup Language), tehát ez írja le a weboldalt alkotó szövegeket, képeket, stb.

A képhez tartozó alt jellemző üres; html-css-js.png a fájlnév

A CSS felelős a weboldal megjelenítéséért, mondhatjuk, hogy ő a dizájnerünk / grafikusunk.

És akkor van a JavaScript, ami szintén hasznos és fontos „eleme” egy weboldalnak, mert dinamikus oldalakat lehet vele kreálni. Gyakorlatilag egy weboldalnak szinte valamennyi elemét lehetséges vele programozni, és ezzel egyáltalán nem túloztam. Gondolunk bele, hogy milyen hatalmas kincs van így a kezünkben, hiszen ingyenes, minden webes kütyü megérti. Nem kétséges tehát, hogy ő a frontend programozója.

Kell nekünk a JavaScript?

Igen kell! Mert elsődleges célja, a felhasználói élmény fokozása. Csak felsorolok néhány finomságot, miért is szeretjük és szeretik a JavaScriptet:

  • dinamikusan frissülő weboldalak (Ajax),
  • élménygazdag felhasználói felületek,
  • zene és videólejátszó alkalmazások,
  • interaktív térképek,
  • szemet gyönyörködtető animációk,
  • 2D-s és 3D-s képek és grafikák,
  • menük,
  • párbeszédablakok,
  • panelek,

Véget nem érő lehet a felsorolás. De oké, azt azért el lehet mondani, hogy egy weboldal simán meglenne JavaScript nélkül, és ha már itt tartunk CSS nélkül is. Technikailag ez igaz is. De az előző kijelentést inkább felejtsük is el. Ugyanis JavaScript és CSS nélkül csak egy statikus, formázatlan tartalmat kapnának a felhasználók, ami valljuk be azért elég szegényes lenne.

Tehát nem is kétséges, hogy érdemes foglalkozni a JavaScripttel.

Mi kell ahhoz, hogy megtanuljam?

A JavaScript tanulásához mindössze néhány egyszerű dolog kell és neked semmit az égadta világon nem kell költened ehhez. Szóval mi kell hozzá?

> Maga a JavaScript

Ez adott, mivel a JavaScript teljesen ingyenes, tehát nem egy megvásárolható termék, mint például egy szoftvercsomag, bárhol és bármikor használhatod.

> Egy szerkesztő program

Mivel ez egy programnyelv, mindenképpen kell hozzá egy szerkesztő program, de ne Word jellegűre gondolj! Egy sima Jegyzettömb is bőven elég hozzá. Vagy ennek jóval intelligensebb változata, mondjuk a szintén ingyenes Notepad++. És, ha szeretnél egy brutál jó, kifejezetten frontendre tervezett, szintén ingyenes kód szerkesztőt, akkor szeretettel ajánlom a Visual Studio Code-ot.

> És Te magad

A JavaScript tanulásához kellessz te magad is, hogy

Címkék: