Skip to content
Kezdőlap » Első JavaScript programod

Első JavaScript programod

Ebben a cikkben arra a kérdésre adom meg a választ, hogy mi szükséges a JavaScript tanulásához. Nagyon egyszerű a dolog: kell hozzá egy böngésző program és valamilyen szöveges kódszerkesztő. De nézzük meg ezt egy kicsit részletesebben, és írjuk meg közösen első JavaScript programunkat.

Segíthetek JavaScriptet tanulni?

Ha először próbálkozol a JavaScripttel, valószínűleg nem is nagyon tudod, hogyan állj neki.
Szerencsére most itt vagyok és egy blog + YouTube kurzuson keresztül el foglak juttatni a kezdőtől a haladó szintig. És ráadásul teljesen ingyen! Neked ezért semmit sem kell fizetned.
Mindössze annyit kérek, hogy ha tetszik a kurzus, akkor iratkozz fel YouTube csatornámra, ahol mindig jelenik meg valami érdekes JavaScripttel kapcsolatos videó, vagy éppen egy újabb lecke.

Mire van szükséged a JavaScript tanulás elkezdéséhez?

Ahogy mondtam nem kell mást tenned, mint telepítesz a gépedre egy Google Chrome böngésző programot. Én is ezt használom, mert nagyon sokat segít a fejlesztésben, majd Te is meg fogod látni, hogy hogyan. Valamint javaslom neked, hogy a szerkesztéshez szerezd be a Visual Studio Code szerkesztő programot. Ez is teljesen ingyenes.

Nem is húzom tovább az időt, vágjunk bele!

Hová kell a JavaScript kódot elhelyezni?

Ahogyan a videóban látni fogod, két lehetőséged is van erre. Egyrészt – és ez a csúnyábbik és kevésbé javasolt módszer – a HTML fájlba is írhatsz JavaScript kódot a <script></script> HTML tag-ek közé. Ezt a csúnya megoldást egyébként inline beillesztésnek / beágyazásnak is nevezzük.

A másik, és egyben követendő technika, hogy ha egy a HTML-től független, külső JavaScript fájlba helyezzük el a JavaScript programunkat. A JavaScript fájlokat a .js kiterjesztéssel mentjük el. A külső JavaScript fájlokra a következőképpen lehet hivatkozni a HTML-ből:

<script src="js/kulso-javascript-file.js"></script>

Láthatod, hogy szintén a <script> tag-et kell használni, de itt már nem helyezel el semmiféle JavaScriptkódot a két tag közé, hanem megadsz egy src attribútumot és egy egyenlőség jel után, idézőjelek, vagy aposztrófok közé beírod a JavaScript fájl elérési útját a névvel együtt. A példában a HTML fájllal azonos könyvtárszinten van egy js nevű könyvtár, amiben van egy kulso-javascript-file nevű JavaScript fájl .js kiterjesztéssel.

A <script> tag helye a HTML-en belül

Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy hol kell megadni a beágyazáshoz használt <script></script> tag párost. A válasz az, hogy általában a HTML fájl <head></head>, azaz fej részében, vagy pedig a HTML fájl legvégén a lezáró </body> tag után.

A kettő közti különbség az, hogy ha a fej részbe teszed, akkor a JavaScript még azelőtt betöltődik, hogy a teljes HTML dokumentum betöltődne. Ha lassú az oldal betöltés és esetleg a JavaScript hivatkozik olyan HTML elemre, ami még nem töltődött be, akkor ez hibát okozhat, illetve bizonytalan működéshez vezethet. Ezért, sok esetben javasolt a HTML fájl végére helyezni a JavaScript fájlokra való hivatkozásokat.

YouTube videó

Ahogy mindig is tenni fogom, most is belinkelem a megfelelő YouTube videót, így meg is tudod nézni, végig tudod csinálni azt, amiről írtam. Ha kérdésed van, akkor a videó alatti komment részbe fel is teheted.

(A videó végén felerősödő hangért elnézést kérek!)