Skip to content
Kezdőlap » A React JS alapkoncepciói

A React JS alapkoncepciói

A React-et a Facebook hozta létre 2013-ban. Mind a mai napig fejlesztik, hatalmas fejlesztői közösséggel és támogatottsággal rendelkezik és modern web-, valamint mobil applikációkat tudunk vele fejleszteni.

Hangyányit bővebben

Egy olyan JavaScript könyvtár (ezért ReactJS-nek is nevezik), amivel brutál egyszerűen készíthetők felhasználói felületek. Úgy kell elképzelni, mintha apró legó kockákból építenénk fel egy nagy és bonyolult legó várost, ami itt most az előbb is említett felhasználói felület (UI = User Interface) akar lenni. Például egy HTML weboldal.

Ezeket a legó kockákat nevezzük egyébként komponenseknek.

Komponensek

Mik is ezek? Nem kell itt bonyolult dolgokra gondolni kérem szépen! A komponensek egyszerű (na jó, néha bonyolultabb) JavaScript függvények, vagy a régebbi React verziókban osztályok.

Milyen komponensek vannak? Ez most kicsit olyan lesz, mint mikor a Forrest Gump-ban Bébé felsorolta, hogy milyen rákból készült ételek vannak: „Van rákleves, rákragu, ráksaláta, rák sültkrumplival, rákburger, rákos szendvics… Ennyi, azt hiszem, más nincs.”

A komponensekre visszatérve, léteznek beépített, tehát már előre létrehozott komponensek, és vannak olyanok, amiket mi csinálunk. Egy kicsit programozósabban: vannak class és vannak function alapú komponensek.

A komponensek újrahasznosíthatók, azaz egy jól megírt komponenst, több helyen, akár több projektben is felhasználhatunk.

Alapkoncepciók

Mit akartam ezzel mondani?

Nos, DOM manipulációnál a böngészőnek számítás igényes műveleteket kell végrehajtania ahhoz, hogy újra rajzolja a felületet. A React itt jön képbe ugyanis a React azt mondja, hogy „ezt csak bízd rám, majd én megcsinálom, te csak mondd meg mit szeretnél!”

  • A Reactnek tehát megmondjuk, hogyan nézzen ki a layout és ő megcsinálja azt. Nekünk nem kell a DOM manipulálásával foglalkoznunk. Majd később kiderül ezt hogyan csinálja.
  • Azt már említettem, hogy a React kőművesmunkát is végez, vagyis újrahasznosítható komponensekből építi fel az egész oldalt.
  • Nagyon fontos, hogy a React egy irányú adatáramlást valósít meg. Ezt most nem bonyolítanám, de egy a lényeg: az adat egy irányban csorog lefelé az egyes építőkockák között, komponensről-komponensre. Lesz rá később példa bőven.

Kik használják a React-et?

Egy kis kedvcsináló, hogy milyen nagy világcégek használják a React-et:

Facebook, Instagram, Netflix, Yahoo Mail, WhatsApp, Dropbox, New York Times

Címkék: